Bio Katoen

Bio Katoen

Het eerste waar de meeste mensen aan denken als ze het woord bio horen is helaas nog steeds, Hippie!…  Maar gelukkig begint het bij veel mensen steeds meer door te dringen dat er maar 1 aarde is waar we zuiniger op moeten zijn dan dat we nu zijn. Veel bedrijven voelen zich niet verantwoordelijk over de rest van de wereld en vervuilen de wereld meer dan dat ze opruimen. Wij als Good Bandits vinden dat alles wat je neemt van de wereld ook terug moet geven in een bepaalde vorm. En het minste wat wij kunnen doen als kledingmerk is bio-stoffen gebruiken. Maar wat houd bio katoen nu echt in?

 

Als eerst vertellen wij graag wat meer over katoen in het algemeen.

Het begon ooit allemaal al ergens in 12.000 voor Christus, onderzoeker beweren dat de Egyptenaren toen al gebruik maakten van katoen. Katoen komt voort uit een katoenplant, waar de katoenvezel in een zaadpluizige vorm aan groeit.

 

Katoenkweken

Tijdens het verbouwen van deze plant mag eigenlijk geen vorstperiode zijn. De plant heeft veel zon en warmte nodig en een gematigde regenval van om en nabij 600 tot 1200 mm per jaar. Om u een beterbeeld te geven hebben wij in Nederland een gemiddelde neerslag van 850 mm per jaar en zou het ongeveer 10% van de tijd zou moeten regen.

Deze plant wordt veelal gekweekt in tropische gebieden. Dit is natuurlijke niet de beste keuze omdat er dan veel water (irrigatie) uit de omgeving gepakt moet worden. Ook moet er elk jaar meer wat irrigatie worden toegevoegd omdat de grond steeds droger wordt. Daardoor zijn de boeren genoodzaakt om na 5 jaar 1 jaar niks te verbouwen omdat de grond onbruikbare is.  Als je gaat kijken naar het economische aspect is het wel goedkoper om in deze landen katoen te verbouwen. Er tegenover staat dan wel dat de boeren en arbeiders niet goed betaalt worden en dus wordt er in zeker zin nog steeds gebruik gemaakt van slavernij. Hier breiden wij in de toekomst nog een gehele blog aan voort

 

Volledig bruikbaar

Van de zaadpluizige katoenvezels moet het zaad en de pluis gescheiden worden.

Gelukkig wordt alles gebruikt van de plant. Het zaadhulsel wordt verwerkt als veevoer of brandstof. De zaden worden gebruikt voor nieuwe planten of oliën van te maken. Het katoenpluis wordt gedroogd zodat de haren sterker worden. Na de droging van het katoen kan er vervolgens draad mee geweven worden. En van deze draad worden diverse weef technieken gebruikt om er een stof van te maken. En van deze stoffen kunnen we onze kleding maken. Veelal heeft het Katoen als eindproduct al ruim 15.000km afgelegd.

 

Wat houd bio katoen in?

Zoals u hierboven hebt kunnen lezen is katoenplant niet de meest makkelijke plant om te verbouwen er worden er in de katoenteelt veel chemicaliën en pesticiden gebruikt. Deze zijn zeer slecht voor de mens, dier en voor het milieu.

 

Bio-Katoen / Organic.

Bij biologische-katoen teelt wordt er dus geen gebruik gemaakt van deze chemicaliën en pesticiden, maar wordt er gebruik gemaakt van natuurlijke bestrijdingsmiddelen. Ook wordt er elk jaar gewisseld met gewassen zodat de kwaliteit van de grond goed blijft. Daardoor heb je een lage impact op het milieu, mens en dier. Maar niet alleen bij de teelt van het bio katoen moet gekeken worden naar de impact! Er wordt gekeken naar de gehele productie keten van teelt tot aan eindproduct. Als je bio katoen wil verkopen moet je altijd aan hoge en strenge eisen voldoen.

 

Nu vraag je je misschien af ,maakt dit echt een groot verschil? Gemiddeld zal tot wel 60% aan water schelen op een normaal T-shirt waar normaliter zoon 2000 liter wordt gebruikt en dus door bio-katoen nu nog maar 800. Los daarvan staan nog eens de voordelen van milieu mens en dier. Reken uit jou winst.

 

Eigenschappen Katoen als stof?

Katoen is zeer slijtvast en kan daarom erg duurzaam zijn, als je tenminste een goed kledingstuk koopt en naar behoren onderhoud. Wij raden je altijd aan om een bio-katoen kledingstuk te kopen.

Het voelt zacht aan op je huid.

Het ademt goed en is vocht absorberend.

Minpuntje is kreukel gevoelig.

Slecht voor het milieu, mens en dier door gifstoffen waarmee het katoen bewerkt wordt.

 

Voordelen van bio katoen.

Met het blote oog kan je eigenlijk geen verschil zien maar wel voelen.

Biologische katoen is vaak van hogere kwaliteit doordat het niet in aanraking is geweest met gifstoffen. Door de gifstoffen die bij traditioneel katoen gebruikt worden, moet het katoen vaker gewassen worden om het gif er uit te krijgen en daardoor wordt er 1200liter water meer verbruikt op één T-shirt. Dan nog steeds zijn er micro gif vezels aanwezig op het T-shirt. Dit is niet mogelijk bij bio katoen en is daardoor beter geschikt voor mensen met een licht gevoelige huid. Door het vaak wassen van traditioneel katoen wordt het katoen minder sterk dan bio katoen.

 

 

Onze Conclusie

Misschien is bio-katoen niet de beste oplossing maar zeker wel een goede stap in de juiste richting. Er moet zeker worden gekeken naar alternatieve betere stoffen. Wij als Good Bandits richten ons op de alledaagse goed te dragen duurzame mode. Wij streven ervoor om in toekomst nog meerdere goede stappen te maken.

Eerlijkheid duurt het langst.

 

Vond u deze Blog leuk om te lezen deel hem dan of plaats een review.

Kijk ook eens naar ons aanbod bio-katoen shirts.

 

Heeft u zich al ingeschreven voor onze nieuwsbrief?

 

Zo ja, super. Wij hopen u zo goed mogelijk van dienst te mogen zijn!

 

Nee ,jammer hoor. Maar daar kunt u vanaf nu een verandering in brengen, abonneer u nu op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze speciale acties en nieuwste blogs.

Be a Good Bandit and get your sh*rt together.

 

Wij zijn bereid om een verandering te weeg te brengen, uw support is daarbij zeer welkom.

Terug naar blog